20.03.2020

Saopštenje: efekti pandemije COVID-19 e mere KPŠF-a

Priština, 20. mart 2020 –Kosovski Penzijski Štedni Fond ovim saopštenjem obaveštava sve doprinosioce, medije i širu javnost o statusu investicija KPŠF-a pre i posle izbijanja pandemije COVID-19, kao i o merama koje preduzimaju organi koji donose odluke institucije o pozicioniranju investicija, ali i zaštiti doprinosa koji će se penzionirati u kratkom roku, dok se kriza nastavlja i tržišta su na negativnom nivou.


EFEKTI PANDEMIJE
Pandemija izazvana virusom COVID-19 već je stvorila izuzetno ozbiljnu krizu za globalna finansijska tržišta. Nepovoljni efekti su započeli na ekonomiju sa najvećom proizvodnom aktivnošću u svetu, Kinom, od zatvaranja proizvodnih linija i prodajnih mesta već tokom januara i februara 2020. Ovi efekti su se odmah odrazili na finansijskim tržištima, dakle još pre početka širenje virusa na svetskom nivou.

Kako se širenje virusa globalno širilo i prešlo u pandemiju, dogodila se i zatvaranje proizvodne aktivnosti čak i u najrazvijenijim ekonomijama (proces koji se nastavlja). Pored toga, postojala su ograničenja i zabrane vazdušnog saobraćaja, turizma, nagli pad investicija, proizvodnje, potrošnje i prodaje, nagli pad cena nafte, poteškoće (a sada čak i nemogućnosti) za ispunjavanje finansijskih obaveza (od preduzeća i pojedinaca), eventualni gubici radnih mesta, smanjenje usluga, sve veći broj novih slučajeva zaraze, kao i sve veći broj smrtnih slučajeva svakog dana, a kao rezultat svega ovog ogroman porast neizvesnosti i straha globalno. Ekonomska šteta ove pandemije je i dalje neizmerna, kako u finansijskom tako i u ljudskom pogledu. Međutim, nada se da će stimulativni i pomoćni efekti koje vlade i globalne finansijske organizacije preduzimaju (za poslovanja i građane) imati pozitivan uticaj na prevazilaženje ove vanredne situacije.


MERE KPŠF-A O INVESTICIJAMA
Upravni organi KPŠF-a, još pre početka težih efekata (do sada) na finansijska tržišta repozicionirala su investicije, masovno povlačeći investicije sa tržišta akcija i usmeravajući ih uglavnom na tržište gotovine ali i multi-portfelja. Skoro polovina svih investicija već je na Kosovu i na tržištu gotovine, gde se rizik trenutno smatra najnižim mogućim. KPŠF je tako smanjio izloženost na tržištu akcija na najniži istorijski nivo, od samo oko 6%.

Ove preduzete mere su dale efekat zaštitom investicija KPŠF-a od veoma naglog pada finansijskih tržišta. Poređenja radi, od početka 2020. do 18. marta glavni indeksi su doživeli duboko obezvređenje. Američki industrijski indeks Dow Jones (DJI) opao je za -30%, a S&P500 za -26%, dok su indeksi u Evropi, poput nemačkog DAX-a, pali za -37%, dok je engleski FTSE indeks pao za -33%. Za isti period, investicioni učinak KPŠF-a rezultira da se smanjio za oko -7%. S druge strane, u cilju stvaranja investicione prednosti nakon krize, institucija gleda na mogućnost da započne re-alokaciju sredstava u finansijske instrumente koji predstavljaju mogućnosti brzog rasta u trenutku oporavljanja tržišta.


ZAŠTITA DOPRINOSIOCA KOJI SE PENZIONIŠU TOKOM KRIZE
Trenutno ključna vest je za sve doprinosioce koji će se penzionisati tokom 2020. godine. Upravni odbor je uspostavio konzervativni portfelj na koji neće uticati kolaps finansijskih tržišta. Tako da nijedan penzionisani doprinosilac tokom 2020. neće biti pod uticajem kolapsa finansijskih tržišta.

Implementacija ovog portfelja osmišljena je da se izvrši tokom druge polovine godine, ali zbog vanrednog stanja s kojim se suočavamo i u cilju zaštite doprinosioca, pokretanje ovog portfelja se ubrzalo.

Stvaranje ovog portfelja takođe je bio jedini zakoniti način koji KPŠF trenutno ima na raspolaganju da zaštiti osobe koje će se penzionisati tokom cele godine. Istovremeno, ova odluka ide i u duhu mera pomoći i olakšavanja koje vlade i organizacije širom sveta (ali i na Kosovu) preduzimaju kako bi zaštitile svoje građane.

KPŠF veruje da će se ova situacija prevazići i da će svet pronaći energiju i ideje da se vrati u normalnost i prosperitet. Trenutno su zdravlje i životi doprinosioca najvažniji, i molimo sve da imaju povećanu pažnju i da sprovode uputstva institucija u zemlji.