08.09.2022

Objašnjenje u vezi sa stanjem investicija

Na osnovu izveštavanja od ovih dana o gubicima, Kosovski penzijski štedni fond objašnjava da se kretanje vrednosti investicija KPŠF-a menja svakodnevno i da se kao takva ne mogu opisati kao gubici, već pad vrednosti investicija. Usponi i padovi su prirodan deo finansijskih tržišta u skladu sa trenutnim kretanjima u makrofinansijskom i geopolitičkom svetu. Ovi padovi će se pretvoriti u stvarne gubitke samo ako KPŠF prodaje investicije i povuče sredstva, što bi rezultiralo nemogućnošću oporavka i rasta u budućnosti.

Da bi se bolje ilustrovala periodična kretanja, treba se prisetiti da je 2021. godine KPŠF imao bruto povratak od +227 miliona evra od investicija. Takođe, KPŠF trenutno ima rast cene od oko 65% od osnivanja institucije, što dokazuje dugoročnu funkciju koju ima investiciona strategija.

Što se tiče ove godine (2022), učinak iz perioda januar-jun je očekivan, sa trenutnim ratnim okruženjem u Ukrajini, energetskom krizom i dvocifrenom inflacijom. Pored toga, nakon 30. juna imali smo rast vrednosti investicija KPŠF-a, a do poslednjeg raspoloživog datuma (31. avgusta 2022. godine) portfolio „Standard“ je imao oporavak od +3%.

Uprkos tome što smo ove godine imali pad vrednosti, investicije KPŠF-a su pale znatno manje od vrednosti glavnih svetskih indeksa. Poređenja radi, do 31. avgusta 2022. godine cena akcija KPŠF-a je pala za -4.5%, dok je MSCI World indeks pao za -16%, indeks S&P500 za -18% i indeks STOXX 600 za -15%. Ovi argumenti pojašnjavaju da je za doprinosioca važno da se analizira stanje na računu penzijske štednje od početka do tekućeg datuma, a ne samo za kalendarsku godinu – jer institucija investira sa dugoročnim ciljevima.

Puni efekat investicija doprinosilac u KPŠF-u ostvaruje direktno tek kada ode u penziju. Upravo da ne bi došlo do štete po interese doprinosilaca pred penziju, Upravni odbor KPŠF-a je plasirao konzervativni investicioni portfolio, čime se maksimalno štite akumulirana sredstva doprinosilaca starijih od 63.5 godina. Njima se sredstva investiraju samo u hartije od vrednosti Vlade Kosova, koje imaju unapred određenu kamatu. Za ovu godinu, ovaj (konzervativni) portfolio je imao pozitivan povraćaj od +1.8%.

Upravni odbor je tokom 2022. godine učinio maksimum, pomerivši sredstva u najodbrambenu poziciju i plasirajući većinu sredstava na instrumente sa veoma niskim rizikom. Trenutno je oko 46% svih sredstava (ili preko 1 milijarde evra) investirano na tržište gotovine, bankarske depozite na Kosovu i hartije od vrednosti Vlade Kosova.

Ovom prilikom želimo da uverimo doprinosioce da se u dugoročnim rokovima, investiranja se vrše na najpažljiviji način i uvek zasnovano na principima Zakona o penzijskim fondovima. To potvrđuje i pozitivan dugoročan učinak, koji svaki doprinosilac može da proveri preko svog ličnog naloga.