21.03.2023

Objašnjenje u vezi sa stanjem investicija KPŠF-a

Kosovski Penzijski Štedni Fond (KPŠF) prati javnu diskusiju o stanju investicija ove institucije i da bi obavestio javnost daje ova pojašnjenja.

Sredstva pod upravljanjem KPŠF-a se vode u dva investiciona portfelja:

1) Standardni portfolio (koji uključuje sve saradnike do 63 godine).

2) Konzervativni portfolio (koji uključuje sve saradnike od 63 i više godina).

Sredstva ulagača u Standardni portfolio sastoje se od investicija koje imaju veći potencijalni prinos i veći rizik, pa stoga imaju veću fluktuaciju. Zbog situacije stvorene na finansijskim tržištima od 10. do 17. marta 2023. godine, gde se kod nekih važnih banaka za svetsku ekonomiju javljaju finansijske poteškoće koje utiču na tržišta, ulaganja KPŠF Standard portfolia takođe su se suočila sa jakim fluktuacijama. Ovo je dovelo do obezvređivanja svih pozitivnih prinosa od ulaganja u mesecima januaru i februaru 2023. godine, a za period od 1. januara 2023. do 20. marta 2023. godine (za poslednji datum za koji imamo dostupne podatke) Standard portfolio ima smanjenje od -1,5% ili bruto prinos od oko -36 miliona evra.

Dok za isti period, Konzervativni portfolio ima pozitivan prinos od oko +0,7% ili oko 800 hiljada evra, budući da su ulaganja ovog portfolija u instrumente sa značajno manjim potencijalnim prinosom i rizikom. Ovo je ujedno i portfelj iz kojeg se penzionišu obveznici sa 63 godine i više, koji nisu bili pogođeni fluktuacijama na finansijskim tržištima i čak i pod ovim uslovima imaju pozitivan prinos za 2023. Ovo je ujedno i najosetljivija kategorija obveznika doprinosa u ove situacije, a ovo rešenje im je dalo veoma zadovoljavajući efekat.

Na osnovu iskustva institucije i sastava trenutnog investicionog portfelja, ne možemo reći da su sredstva KPŠF u celini ugrožena, ali je institucija i dalje u teškoj situaciji bez glavnog organa za donošenje odluka prema zakonodavstvo na snazi.

Istovremeno, želimo da pojasnimo da je KPŠF izvršio sve zadatke na vreme, obavestivši Komisiju za izbor nekoliko puta o rokovima isteka. mandata Upravnog odbora KPŠF. Takođe, KPŠF je, prema zahtevu Komisije, raspisao konkurs za članove Upravnog odbora i po završetku konkursa sva dokumentacija za kandidate za članove Upravnog odbora dostavljena je Centralne Banke Kosova.