08.08.2024

Dešavanja na finansijskim tržištima i efekti na investicije KPŠF-a

Globalna finansijska tržišta su pokazala značajnu volatilnost od sredine jula, ali su se turbulencije značajno intenzivirale u avgustu. Ova nestabilna situacija gurnula je globalni indeks akcija na najniži nivo od oktobra 2023. godine.

Međutim, treba imati u vidu, da su pre ove turbulencije finansijska tržišta doživela snažan rast – tokom perioda od oktobra 2023. do prve polovine jula 2024. godine. Taj rast je došao uglavnom kao rezultat: (1) Pada globalnog trenda inflacije; (2) Trenutka napretka kompanija u tehnološkoj industriji i (3) Monetarnih olakšica centralnih banaka, kao što je ECB, kroz smanjenje kamatnih stopa. Za taj period, povraćaj od investicija za Standardni portfolio KPŠF-a je bio veći za +9.3%.

Glavni razlozi koji su uticali na trenutne turbulencije tržišta odnose se na: a) Tržište rada u SAD-a, sa iznenadnim porastom nezaposlenosti; b) Strah od moguće ekonomske recesije i visokih kamatnih stopa (nametnutih od strane FED-a); c) Pad očekivanja za dalje koristi tehnoloških kompanija (od povećanog prisustva veštačke inteligencije), kao i d) Brz i snažan rast japanske valute (Jena), narušavajući ravnotežu međunarodnih transakcija. Sva ova dešavanja su stvorila neizvesnost na tržištima, dovodeći indeks volatilnosti (VIX), koji dolazi iz straha, na najviši nivo od perioda Covid-19.

U ovoj situaciji, Standardni portfolio i Posredni portfolio KPŠF-a su pokazali izrazitu stabilnost uprkos značajnom padu na tržištima. Kombinacija različitih klasa investicionih sredstava, različitih regiona i sektora dovela je do značajnog otpora na intenzitet nedavnih dešavanja na tržištima.

Poređenja radi, u najkritičnijem trenutku tržišta, Standardni portfolio je pao za -3.3%, a Posredni portfolio za -2.8%, u odnosu na pad globalnog indeksa akcija od -9.2%. Podrazumeva se da u ovo upoređivanje nije uključen Konzervativni portfolio KPŠF-a, jer je njegova izloženost veoma minimalna na finansijskim tržištima; nastavljajući (očekivano) sa rastom i u ovom periodu.

Uprkos ovim nedavnim dešavanjima, povraćaj KPŠF-a u Standardni portfolio ostaje na pozitivnom nivou od +3.4% za prošlu godinu, kao i +15.5% za poslednjih pet godina.

Podsećamo da je KPŠF od 31. marta 2024. godine proširio svoju investicionu strategiju dodavanjem novog portfolija za doprinosioce starosti 58-62 godine. Za više informacija možete pogledati Deklaraciju o investicionim principima KPŠF-a na linku: https://trusti.org/sr/investments-srb/izjava-investiranja-srb/

Naprkos ovim nedavnim turbulencijama, kao što je dokazano više od 20 godina, KPŠF ostaje u potpunosti posvećen porastu održivosti investicione strategije i ispunjavanju ciljeva bezbednosti, diversifikacije i povraćaja od investicija.