04.02.2014

Udruženje invalida i hendikepiranih osoba posetao KPŠF

Udruženje hendikepiranih i osoba sa posebnim potrebama, predvođeno predsednikom, g-dinom Agimom Vatovci, posetila je danas Kosovski penzijski štedni fond (KPŠF). G-dina Vatovci, zajedno sa njegovim kolegama, primio je predsedavajući Upravnog odbora, g-din Imer Havoli (Ymer Havolli) i izvršni direktor, g-din Adrian Zali.

G-din Havoli informisao je predstavnike ovog udruženja o misiji KPŠF-a, o investicionom učinku i opštim poslovnim aktivnostima KPŠF-a.

Sa druge strane, g-din Vatovci, u ime Udruženja, interesovao se za mogućnosti povlačenja penzijske štednje od strane hendikepiranih i lica sa posebnim potrebama, na osnovu Zakona o penzijskim fondovima i pravila CBK. Na osnovu ovog zakonodavstva, doprinosioci mogu da povuku sredstva samo u slučajevima: penzionisanja (starosno doba od 65 godina), gubitka sposobnosti za rad, znači invalidnosti i u slučaju smrti. Trenutno se povlačenje sredstava od strane lica koja su izgubila sposobnost za rad, ili invaliditeta, vrši samo u slučaju kada doprinosilac od strane Ministarstva za rad i socijalna pitanja dobije potvrdu o gubitku sposobnosti za rad. Na osnovu ove potvrde KPŠF vrši transfer ušteđenih sredstava, prema pravilu: za račune sa stanjem do 2000, 00 evra sav iznos se odmah transferiše i za račune preko 2000 evra svakog meseca vrši se transfer od 150 evra, dok se ne iscrpi ceo iznos.

Sastanak je završen zahvaljivanjem Udruženja za datu mogućnost za pojašnjavanje i pružanje infomacija i spremnost KPŠF-a da stalno komunicira sa predstavnicima udruženja.