17.06.2013

Prva polovina godine pozitivna za investicije

Kosovski penzijski štedni fond (KPŠF), prvu polovinu 2013. godine završava sa pozitivnim rezultatom. Bruto povratak investicija za ovaj period je oko 17 miliona evra ili 2.1%. Kao rezultat, cena akcija na kraju prve polovine godine bila je 1.1405 evra i povećana je u odnosu na cenu akcija na kraju 2012.godine, koja je iznosila 1.170 evra.

Za razliku od prvog tromesečja ove godine, kada su investicije svakog meseca imale za rezultat pozitivni povratak, u drugom tromesečju oscilacije su bile veoma jake. Globalna finasijska tržišta uglavnom su nastavila da budu pozitivna do šestog meseca, kada se na sceni pojavila serija negativnih događaja. Tako je ekomomski rast u zemljama u razvoju izgubio ritam rasta; u Evropskoj zajednici nekoliko zemalja ponovo je pokazalo potrebu za finasijskom pomoći, kao što su i podaci o ekonomskom rastu i i nezaposlenosti nastavili da budu nezadovoljavajući; dok je u SAD, izjava šefa FED-a da se ne očekuje da će fiskalne olakšice nastaviti da se još dugo primenjuju, duboko uznemirila finasijska tržišta.

Svakako, činjenica da je prva polovina ove godine pozitivno završena, ohrabrujuća je za investicije KPŠF, kao što su i pozitivni i prvi ali ne i konačni znaci sa finansijskih tržišta, u drugoj polovini godine.