07.04.2020

Izveštanje o merama KPŠF-a i stanje investicija

Priština, 7. aprila 2020. – Sa ciljem pravilnog informisanja i kako ne bi se stvorila nerazumna panika od neuravnoteženih izveštavanja i izjava, Kosovski penzijski štednji fond (KPŠF) obaveštava doprinosioce, medije i širu javnost o trenutnoj situaciji sa sredstvima koja su pod upravljanjem institucije.

Pre svega, treba napomenuti da na osnovu važećeg zakonodavstva, KPŠF deluje, prema tome na duži rok, fluktuacije na finansijskim tržištima ne bi trebale pratiti sa panikom zbog kratkoročnih padova. U kratkoročnom smislu, KPŠF je uspeo da stvori zaštitnu meru za sve doprinosioce koji odlaze u penziju tokom 2020.  godine. Nijedan starosni doprinosilac neće biti pod uticajem pada investicija tokom ove godine. Ova mera, zadržavanjem sredstava ove starosne grupe u posebnom investicionom portfelju, čini ih imunima na pad finansijskih tržišta.

Dok sredstva drugih doprinosilaca koji su pogođeni (ili će biti pogođeni) od ove pandemijske situacije treba će im vremena da se oporave tokom preostalog perioda 2020. i 2021. godine. Očekujemo da će se sa krajem zdravstvene krize, uz pozitivan efekat da stimulativne i zaštitne mere koje su vlade preduzele, finansijska tržišta će biti oporavljena – a sa njima će se povećati i investicije KPŠF-a.

Želimo da podsetimo doprinosioce da uprkos trenutnoj situaciji, njihov bilans stanja i dalje ima pozitivan povrat ulaganja (uz neki mogući izuzetak). Trenutno cena jedinice KPŠF-a ima povrat od 43,5% od osnivanja i pozitivan povrat od oko 6% u poslednjih 5. godina. Dakle, trenutni pad, sa oko -4,5% za 2020. godinu, smanjio je akumulirani povrat, ali nije na zabrinjavajućem nivou i verujemo da je privremen.

Takođe, KPŠF trenutno ima najzaštićenije investicije nego ikada, sa najmanjom izloženošću finansijskim instrumentima visokog rizika. Otprilike ¼ sredstva su uložena na Kosovo, uz mogućnost da se ovo prisustvo poveća u narednim danima. Istovremeno, samo oko 13% sredstava uložene su u tržište akcija (gde je rizik najveći), što je ujedno i najniži istorijski nivo ovog instrumenta.

Uprkos zdravstvenom vanrednom stanju na globalnom nivou, ali i na Kosovu, sve informacije KPŠF-a o povratu investicija, sredstvima pod upravljanjem, upravnicima imovine, cenama jedinice, doprinosiocima sve informacije o investicijama svakodnevno se objavljuju na veb stranici, ali i pristup preko 142 hiljade doprinosioca  na njihove račune e-Trusta dostupan je svakog radnog dana. Nema razloga za strah, a još manje za paniku, i nema dokaza da KPŠF nema transparentnost. Naprotiv.

U isto vreme, obaveštavamo doprinosioce  da nastavljamo da pružamo direktne usluge, uz ograničenja koja preporučuju zdravstvene ustanove kao i pružanje usluga putem Interneta (i preko društvene mreže Facebook) za sve doprinosioce.

Ponavljamo: KPŠF veruje da će ova situacija biti prevaziđena i da će svet moći da pronađe energiju i ideje za povratak u normalnost i prosperitet. KPŠF daje sve od sebe i u stalnoj je koordinaciji sa drugim institucijama u zemlji.

Molimo medije da prilikom izveštavanja vezano za KPŠF da kontaktiraju službenike KPŠF-a sa ciljem pružanja javnosti pravih i tačnih informacija.