14.12.2023

Skupštinska komisija usvojila Godišnji izveštaj za 2022. i naknade plana za 20224. godinu

Komisija Skupštine Kosova za budžet, rad i transfere usvojila je na sednici održanoj 12. decembra 2023. usvojila godišnji izveštaj Kosovskog penzijskog štednog fonda (KPŠF) za 2022. godinu

Takođe, na ovoj sednici, Komisija je usvojila i naknade za upravljanje (za investicije i operacije) za 2024. godinu kao i Plan učinka KPŠF-a za narednu godinu.

Ovo usvojenje je usledilo nakon rasprave u Komisiji, gde su KPŠF zastupali predsedavajući Upravnog odbora, g. Emanuel Bajra, članovi Upravnog odbora: gđa Mimoza Mustafa, g. Trim Shala i g. Shpresim Vranovci kao i Generalni direktor g. Adrian Zalli.

G. Bajra je predstavio Komisiji ključna pitanja iz Godišnjeg izveštaja za 2022. godinu, posebno naglašavajući značaj kreiranja Konzervativnog portfolija, početkom 2022. godine, kojim su svi penzionisani doprinosioci tokom te godine bili zaštićeni od pada finansijskih tržišta. Štaviše, Konzervativni portfolio za 2022. godinu imao je rast vrednosti od +2.9%.

G. Bajra je takođe saopštio da je uprkos tome što je Standardni portfolio za 2022. godinu imao pad od -5.5%, činjenica da smo u 2021. godini imali pozitivan učinak od +10.7%, kao i da u 2023. godini ovaj portfolio trenutno ima rast od preko 2%, uticali su na to da se doprinosioci KPŠF-a osećaju zaštićeno i nisu zabrinutu za penzijsku štednju od teške finansijske situacije iz 2022. godine, koja se nastavila i tokom 2023. godine.
G. Bajra je takođe obavestio članove Komisije da će ukupne naknade za upravljanje (za investicije i operacije) za 2024. godinu, koje je predložio KPŠF. biti smanjene sa 0.370% (koje su bile za 2023. godinu) na 0.358% penzijskih sredstava za 2024. godinu. On je takođe obrazložio da su ove naknade predložene kao takve, procenjujući niz očekivanja u delokrugu KPŠF-a tokom 2024. godine.
Odbor KPŠF-a je takođe predstavio i Plan učinka KPŠF-a za 2024. godinu, koji predviđa rad institucije u uobičajenim uslovima. Odbor KPŠF-a je takođe obavestio Komisiju o nizu odluka koje Upravni odbor KPŠF-a donosi o kretanju penzijskih sredstava, unutar i van Kosova, tokom druge polovine 2023. godine, kao i sa pregledima i planovima koji se rade u KPŠF-u u cilju unapređenja i ubrzavanja niz procesa u instituciji za narednu godinu.
Članovi Komisije su raspravljali o svim ovim izveštajima i predlozima i tražili su objašnjenja i informacije, za koje su data objašnjenja od strane predstavnika KPŠF-a.
Komisija je na ovoj sednici, generalno, ocenila pozitivnim ocenama izveštaje i predložene planove i usvojila ih je onako kako ih je prezentovao KPŠF.