13.11.2014

Odbor predložio Skupštini takse za 2014.

Upravni odbor Kosovskog penzijskog štednog fonda je poslao Skupštini Kosova na odobrenje predlog za taksu upravljanje za 2014. Taksa za upravljanje, kao je definisano sa novim Zakonom o penzijskim fondovima, biće odvojena u operativnom taksu i investicionom taksu.

Da bi se finansirale operativne aktivnosti, odbor je odlučio da od Skupštine Kosova traži usvajanje operativne takse na nivou od 0.13% sredstava, sniženje od sadašnjeg nivoa od 0.15% sredstava, koji je Skupština usvojila za 2013 godinu.

Da bi se finansirale investicijske aktivnosti odbor je odlučio da traži od Skupštine usvajanje investicijske takse na nivou od 0.40% sredstava, što je porast od sadašnjeg nivoa od 0.38% sredstava koji je Skupština usvojila za 2013. godinu.

Uzevši u celini, takse predložene Skupštini od odbora su na nivou 0.53% sredstava ili jednake sa sadašnjim nivoom. Pored zahteva da se opšte takse održe na istom nivou ove godine, KPŠF će nastaviti da bude penzijski fond sa taksama, koje su višestruku niže nego definisani penzijski fondovi u regionu.