07.07.2014

Nordea i Kleinwort Benson su uvršteni na listu investicionih fondova

Upravni odbor KPŠF-a je odlučio da se na listu upravljača otvorenih investicionih fondova, preko kojih se investiraju penzijska sredstva, uvrste i Nordea i Kleinwort Benson Investors. Što se tiče Nordea-e investirano je u dva njena fonda 1) 30 miliona evra sa Nordea-1 Global Stable Equity Unhedged koji trguje sa akcijama; i 2) 40 miliona evra sa Nordea-1 Stable Return Fund X EUR koji trguje sa multi-sredstvima. S druge strane, preko Kleinwort Benson je investirano 40 miliona evra u fond International Dividend Plus Developed Equity Fund, koji trguje sa akcijama korporacija (razvijenih zemalja) koje isplaćuju dividendu.

Ove investicije su došle nakon izmene investicione strategije za penzijska sredstva od strane Upravnog odbora KPŠF-a krajem prošle godine, a nakon odabira investicionih fondova na osnovu međunarodnog konkursa u prvoj polovini ove godine. Takođe, tokom trećeg kvartala se očekuje finalizacija sporazuma i sa upravljačima drugih investicionih fondova koji su provizionalno odabrani na osnovu gore navedenog konkursa. Očekuje se da će ukupna suma novih investicija premašiti vrednost od 200 miliona evra.

Radi informacije, Nordea je najveća finansijska grupa u Severnoj Evropi i njeno sedište se nalazi u Stokholmu u Švedskoj. Nordea je počela sa radom 1830. godine, a na kraju 2013. godine imala je pod upravom sredstva od 630 milijardi evra i oko 30 hiljada zaposlenih. Nordea je od 1992. godine ušla na tržište upravljanja sredstvima, a od 2004. godine pruža upravljanje proizvodima sa apsolutnim prinosom.

Kleinwort Benson Investors je upravljač institucionalnim sredstvima sa sedištem u Dablinu, u Irskoj, i deo je Kleinwort Benson Group. Ovo preduzeće upravlja sredstvima institucionalnih investitora od 1980. godine, a trenutno pruža specijalizovane strategije za javne i korporativne penzijske šeme. Kleinwort Benson Investors je na kraju 2013. godine imao pod upravom 5,4 milijardi evra.