14.02.2018

Saopštenje: poslednja dešavanja na finansijskim tržištima i implikacije na učinak KPŠF- a

Upravni Odbor KPŠF-a je, u ponedeljak 12. februara 2018. godine, održao vanredni sastanak radi procenjivanja poslednjih dešavanja na finansijskim tržištima kao i očekivanja o njima u kratkom periodu.

Koliko su opadala globalna finansijska tržišta?

Nakon finansijske krize 2007-2008. godine, finansijska tržišta su okarakterisana dugim periodom oporavljanja kao i nizom teških kratkoročnih perioda. pored stalnog rasta finansijski instrumenata (akcije i obveznice), period korigovanja koji se desio krajem januara i početkom februara je bio očekivan.

tako je, pored globalnog pada akcija od 8-10% od 23. januara 2018. godine, vrednost obveznica investicionog svojstva je smanjena za 1%, dok je vrednost obveznica sa visokom stopom (manje kvalitetna) smanjena za 3%. I, u ovim slučajevima, izuzev držanja sredstava u banci, ne postoje netaknute investicione klase.

Kako se odrazilo ovo na učinak KPŠF-a?

Od 2011. godine, posebno tokom 2016. i 2017. godine, Odbor je sve više izdvajao sredstva kod fondova sa multi-sredstvima i aktivnim upravljanjem rizicima (47% u januaru 2018. godine), kao deo strategije Odbora koji ima za cilj nisku nestabilnost učinka, značajno učešće u dobicima kada tržišta rastu, ali i smanjenje uticaja tržišta kada opadaju.

i ova strategija je upravo nagrađena prilikom gore navedenih opadanja, gde je smanjenje cene po jedinici KPŠF-a tokom ovog perioda bilo -4.7%, ili -2.7% od početka godine. Međutim, učinak za 1 godinu ostaje pozitivan sa +3%.

Šta izaziva pad?

Nakon veoma pozitivnog ritma tokom 2016-2017. godine, vrednosti akcija su se kontinuirano povećavale, dostižući najviše istorijske nivoe.

može se reći da su padovi izazvani predviđanjima da inflacija u SAD raste, jer se očekuje da će niska nezaposlenost i povećanje plata za 2.9% u SAD, ali i nova fiskalna politika koja je stupila na snagu povećati rizik porasta inflacije.

najznačajniji porast inflacije bi izazvao ubrzani rast kamatnih stopa američkog FED-a od očekivanog, šta bi u dugoročnom periodu negativno uticalo na vrednost obveznica, dok će u kratkoročnom roku negativno uticati i na tržište akcija.

zahvaljujući meračima kao Koeficijent Cena/Dobit (korporacija) koji je dostigao rekordne nivoe, procenjeno je da će akcije uopšteno, a posebno one u SAD, mogle biti precenjene; stoga se procenjuje da ovo šta se dešava ovih dana na tržištima akcija predstavlja korekciju u odnosu na dobitak korporacija.

Da li se očekuje da će biti i daljeg pada?

Velike korporacije, kao i velike svetske banke, su u velikoj meri zdrave i imaju dovoljan nivo likvidnosti, i nemaju sličnosti sa finansijskom krizom 2008. godine.

veruje se da se najveći deo korekcija već desio, i dok se narednih nedelja očekuje da može doći do malog dodatnog pada radi zaključivanja korekcija, međutim, očekuje se stabilizacija i povraćaj učinka na godišnjem pozitivnom nivou.

svakako, ova očekivanja se zasnivaju na one međunarodne institucije koja u svojim izveštajima navode da ekonomije razvijenih zemalja pokazuju makroekonomsku stabilnost.

koji su naredni koraci?

Investiciona komisija Odbora će se sastajati i naredne nedelje kako bi procenila stanje, dok će Jedinica za investicije i rizik nastaviti da svakodnevno prati dešavanja na globalnim tržištima.

Što se tiče pozicioniranja investicija, KPŠF je trenutno izdvojio: a) 47% sredstava kod fondova sa multi-sredstvima; b) 33% u akcije (od kojih 10% sa aktivnim upravljanjem rizikom); c) 11% u obveznice; i d) 9% na tržištu novca i gotovini.

Odbor veruje da je pozicioniranje KPŠF-a (sa 23% u upravljačkim akcijama i 77% u instrumentima sa više zaštite), odgovarajuće za uspešan i oprezan prelazak u pozitivne vrednosti tokom godine.

Priština, 13. februar 2018. godine