07.02.2019

Januar 2019. godine, povraćaj od inveticija +55 miliona evra

Priština, 7. februar 2019 – Kosovski penzioni štedni fond (KPŠF) obaveštava da bruto povraćaj od investicija za mesec januar 2019. je otišao na +55 miliona evra, ili povećanje cena akcija za +3.2%.

Presudan faktor za pozitivni performans bile su investicije KPŠF-a na finansijskim tržištima izvan Kosova, gde glavni indeksi su zabeležili naglo povećanje, jer su se trgovinske tenzije između SAD-a i Kine smanjile, dok makroekonomski pokazatelji i prihodi od korporacija prijavljeni su uglavnom kao pozitivni.

Ovo veoma pozitivno kretanje tokom januara 2019. godine, koje dolazi nakon ozbiljnog pada iz decembra 2018. godine, najbolje ilustruje činjenicu koju smo stalno isticali da su kratkoročna kretanja (rast i pad) na finansijskim tržištima uobičajena, zbog toga ih treba oceniti i izveštavati kao takve, dakle kao cikličan proces.

KPŠF je uradio ovo vanredno mesečno izveštavanje, kako bi pokazao da nema mesta stvaranju nesigurnosti kod platiša doprinosa. Takođe, KPŠF nastavlja da sledi investicionu strategiju koja ima za cilj dugoročni pozitivni povraćaj – što je ilustrovano i tokom 2018. godine kada su penzionisani računi zabeležili u proseku 26% povraćaja na investicije -, ali zalagajući se uvek na traženju alternativa za zaštitu i od kratkoročnih kretanja.